Akce CC RožnovČlánek

13. – 17. 2. 2023 – Naše polské lyžařské putování

Foto

Letos okresu Vsetín připadly „Jarňáky“ od 13. do 17. února. Protože v Polsku minulý týden „přisněžilo“, rozhodli jsme se jet tam. Slyšeli jsme recenze na dva areály, a tak nás napadlo je vyzkoušet. Původní plán byl takový, že zůstaneme ve Szczyrku, městečku na polské straně Beskyd nedaleko Biesko-Biale.

Szczyrk je turisticky velmi atraktivní, je zde velké množství hotelů a penzionů. Po obou stranách jediné příjezdové cesty je velká řada obchůdků a stánků. Jediná příjezdová cesta je problém zejména v hodinách, kdy končí vleky. Co jsme měli my možnost vypozorovat v průběhu dvou večerů, nekončící fronta aut s lyžaři se táhla celým městečkem do pozdních večerních hodin. Dalším velkým problémem, zejména pro nás karavanisty je nedostatek místa.  Ve Szczyrku není velké záchytné parkoviště. Nakonec nás nechali na točně autobusů, kde bylo i parkování pro auta, my ovšem museli platit za tři osobní auta, tedy 60 PLN. Co se týče sjezdovek, areál je rozlehlý, cca 25 km tratí. Ve skutečnosti jsou pohodlné sedačkové lanovky a jedna kabinková lanovka spojeny velkým množstvím přejezdů s velmi mírnými sjezdovkami, které jsou vhodné opravdu spíše pro začátečníky či rodiny s malými dětmi. Všude bylo poměrně mnoho lidí, jak na sjezdovkách, tak i ve frontách na lanovku. Proto jsme jeli druhý den vyzkoušet druhé středisko v Polsku. Areál se nazývá Kotelnica Bialczanska v obci Bialka Tatrzanska.

Bialka Tatrzanska je od Szczyrku vzdálená asi 3 hodiny jízdy s karavanem. Je to opět rekreační oblast mezi horami. Tatry jsou zde mírné. Městečko leží v nadmořské výšce 725 m. Bylo krásně zasněženo, zde se nachází opět velké množství hotelů a resortů, které jsou nádherně osvětleny a vyzdobeny. Parkoviště je velké a je možno najít bez problémů místo. V nabídce jsou místa i pro karavany, v horní části parkoviště, ale již za poplatek 60 PLN. Výlevka žádná, místí karavanista nás odkázal na veřejné záchody u pokladen. Areál nabízí „jen“ cca 20 km sjezdovek, ale opět jsou to tratě nižší náročnosti, modré a červené. Areál je plný začátečníků, kteří si půjčili lyže, možná i poprvé v půjčovně, kterých je zde mnoho.

V blízkosti vleků je Thermal Bania, kde se můžete vykoupat po náročném dni na svahu. Ceník je na stránkách resortu, ceny nejsou nijak nízké. Vleky jsou v provozu od 9:00 do 22:00 hodin, v ceně jednoho skipasu. Skipas je ale nepřenosný, a je hlídán kamerami v turniketech.

Tyto lyžařské dny máme pro letošek za sebou a budeme se těšit na příští rok.

https://www.szczyrkowski.pl/

https://bialkatatrzanska.pl/

Mgr. Sabina Pernická

Únor 2023

Akce CC Rožnov p. R.