Akce CC RožnovČlánekKaravanistický sraz

28. 3. – 7. 4. 2024 Velikonoční setkání karavanistů v maďarských termálních lázních Rónaszéki ve městě Kiskőrös

Foto

Když jsem se rozhodoval, zda jít do rizika a rezervovat si místo v některém z kempů v Maďarsku zrovna na Velikonoce, byl jsem v rozpacích, zda bude zájem, vzhledem k tomu, kolik karavanistických srazů se v této době koná. Proto jsem byl „při zemi“ a rezervoval jen 30 míst. Po zveřejnění propozic bylo během 3 dní obsazeno a neustále přibývaly další a další přihlášky. Postupně se rezervace navyšovala na 40, 50 a nakonec na 60 míst. To vše díky vyjednávacím schopnostem maďarského kamaráda Kálmána a vstřícnosti vedení kempu, kdy nám vyčlenili hlavní část kempu a omezený počet maďarských karavanistů umístili do zadní části kempu.

Když jsme se s manželkou ve středu 27. 4. ráno probudili na parkovišti před kempem, kde jsme dorazili v nočních hodinách, už na nás čekal kamarád Kálmán, aby mě představil řediteli kempu a lázní a všem osobám, které jsou pro nás k dispozici. Provedli mě areálem a předali informace k plánovaným aktivitám a organizaci. V kempu jsme byly 3 naše posádky a byl to pro nás první a také poslední den, kdy jsem si mohli v klidu užít koupání a chvilky klidu.

Ve čtvrtek v 8 hodin ráno se otevřela recepce a začali najíždět účastníci setkání. Každá posádka dostala potřebné informace k pobytu, registrační náramek a poukázku na páteční gulášovou polévku. Někdy nastaly při umísťování posádek drobné problémy, ale vše se nakonec vyřešilo.

V pátek ráno bylo sice krásné slunečné počasí, tak jako po celé setkání, ale já jsem měl „knedlík“ v krku a nebylo mi na dvakrát. Povinnosti mi však velely vstávat a věnovat se účastníkům setkání.

Původně se neplánoval žádný doprovodný program, ale když vidělo vedení kempu tak velký zájem, domluvilo se s vedením města a na pátek 29. 3. připravilo program včetně tlumočníků do slovenského jazyka. V 9 hodin, za účasti místní televize, které jsem poskytnul rozhovor, přivítal účastníky setkání místostarosta města Kiskőrös, spoluorganizátor setkání Kalmán Szekerés a moje maličkost. Po zahájení jsme se koňskými povozy přesunuli do centra města. S výkladem ve slovenštině jsme si prohlédli Petőfiho rodný dům a pamětní muzeum. Následoval pěší přesun do nedalekého Slovenského památného domu, kde kromě prohlídky bylo pro nás připraveno malé občerstvení. Všem moc chutnalo. Moc jsme se zdržovat nemohli, protože koňské povozy už čekaly, aby nás dopravily zpět do kempu, kde se vydávala gulášová polévka a přípitek s vínem. Dle ohlasů většiny přítomných byla s programem spokojenost. Ve večerních hodinách zpříjemnilo pobyt vystoupení saxofonistů.

Lázně a částečně zalesněný kemp tvoří jeden komplex. Během našeho setkání byly otevřeny dva venkovní zastřešené bazény s termální léčivou vodou o teplotě 360 C a 380 C. Ve vnitřních prostorech se nachází plavecký bazén s vodou o teplotě 280 C a menší bazén s vodou teplou 300 C. V sezóně je ještě k dispozici venkovní plavecký bazén a dětský bazén. K občerstvení je možné využít bufet a k relaxaci masáže.

Řada z nás v sobotu využila možnost navštívit a nakoupit na místním tržišti. Daly se koupit věci od rezavých hřebíků, oblečení, ovoce, zeleniny, uzeniny až po živá kuřátka a králíčky. Kdo četl podrobně propozice, tak si určitě udělal výlet do nedalekého Soltvadkertu do vyhlášené kavárny s výbornou zmrzlinou a vynikajícími zákusky.

Jelikož mi nebylo nejlépe, tak jsem se ani nestačil se všemi rozloučit a musel odjet v neděli domů. Některé posádky přijely až po Velikonocích během pondělí, úterý a středy a s těmi jsem také pochopitelně nebyl, ale doufám, že nebyly žádné problémy a všichni byli spokojeni.

Na závěr statistika. Celkem přijelo 57 posádek v počtu 121 osob. Přehlednou tabulku najdete ve fotogalerii. Pro mě, jako organizátora, je velmi důležitá a potěšující skutečnost, že přijely všechny přihlášené posádky. Ti, co z různých důvodů museli účast zrušit, dali tuto skutečnost na vědomí. Za to všem opravdu moc děkuji.

Za možnost zorganizovat toto setkání bych chtěl poděkovat vedení campu a lázní a kamarádovi Kálmánovi s manželkou Mirkou, který to měl o to těžší, že ve stejném termínu ještě organizoval setkání pro polské karavanisty v nedaleké Kiskunmajse, kde se bude letos 29. 8. – 1. 9. konat již 27. Dahlie Rallye. Pro případné zájemce budu v termínu 22. – 29. 8. organizovat PRE Rallye v kempu v Kiskőrösi s možností přesunu na 27. Dahlie Rallye do 40 km vzdálené Kiskunmajsi. Propozice s možností přihlášení na PRE Rallye budou včas zveřejněny na těchto klubových webových stránkách.

Duben 2024

Zbyněk Vaňura

3 komentáře: „28. 3. – 7. 4. 2024 Velikonoční setkání karavanistů v maďarských termálních lázních Rónaszéki ve městě Kiskőrös

  • Vyjadřujeme velké poděkování za výbornou organizací velikonočního setkání karavanistů v Kiskőrösi . Ač jsme se nemohli zúčastnit od samého začátku setkání, byli jsme velmi spokojeni a těšíme se na příště.
    Eliška a Jaroslav Čmielovi

    Reagovat
  • Souhlasím s Eliškou a Jardou. Je to fajn místo a i organizačně zvládnuto. Děkujeme za příjemně strávený týden. Někdy příště zase. Ahoj Reneovi.

    Reagovat
  • Bezva akce, vzorná organizace, ukázkové počasí a samozřejmě prima lidé. Díky a naviděnou příště. Kleinovi

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Akce CC Rožnov p. R.