Akce CC RožnovČlánekKaravanistický sraz

Setkání karavanistů ke 130. výročí založení turistiky v Rožnově pod Radhoštěm.

7. – 9. června 2024

Foto

Reportáž TV Beskyd

Na začátek trochu historie. Vše začalo před 130 lety, kdy byly 10. 8. 1894 moravským místodržitelstvím v Brně schváleny Stanovy místního odboru KČT. Od té doby uplynulo neuvěřitelných 130 let a náš odbor, spolu s odborem z Brna, patří mezi nejstarší odbory KČT v ČR. V prvopočátcích se členové klubu věnovali pěší a lyžařské turistice, budovali se turistické útulny. Jak ubíhaly roky, měnila se členská základna a doba nabízela nové možnosti trávení volného času v přírodě. Začaly se organizovat výlety na kolech, splavovat řeky a do vzdálenějších destinací se jezdilo autobusy a auty. To byl už jen malý krůček k tomu, aby začaly vznikat motokroužky a v KČT se definovala nová forma turistiky – mototuristika, později karavaning, který v našem klubu hraje dominantní roli. Proto letošní oslavy byly nazvány Setkání karavanistů ke 130. výročí založení turistiky v Rožnově pod Radhoštěm.

Některé posádky začaly přijíždět již ve středu a vytvořily si vlastní program, protože v rámci hlavních srazových dnů, od pátku do neděle, byl připraven zajímavý program našim klubem.

V pátek se snažili všichni přijet tak, aby stihli slavnostní zahájení setkání, ale hlavně atraktivní vycházku na Jurkovičovu rozhlednu s nočním výhledem na Rožnov p. R. a okolí. Zájem byl obrovský, a tak jsme z důvodu kapacity rozhledny museli vytvořit 4 skupiny. Nikdo se pod vedením zkušených cvičitelů turistiky neztratil a zážitky jsou nezapomenutelné. Ještě krátce k vlastnímu zahájení našeho setkání. Návštěvou nás poctila místostarostka města Rožnov p. R. paní Bc. Markéta Blinková, která nám ve své zdravici popsala zážitky, kdy ve vypůjčeném obytném autě strávila dovolenou a dovede si tak karavanistický život představit. Pozdravil nás také předseda TJ Rožnov p. R. pan Mgr. Jan Fiedler a zástupkyně KČT, oblast Zlínský kraj paní Mgr. Sabina Pernická.

V sobotu ráno jsme se probouzeli za krásného slunečního počasí, které nás vlastně provázelo po celou dobu setkání. Na 9. hodinu byl naplánován odjezd autobusem na Pustevny a cyklovýlet na Velký Javorník.

Opět pod odborným vedením cvičitelů vše proběhlo hladce. Účastníci výletu na Pustevnách se po prohlídce Libušína rozdělili na dvě skupiny. Jedna zůstala na místě a využila možnost navštívit Stezku v oblacích a shlédnout nedalekou sochu Radegasta. Druhá skupina se vydala přes Radhošť do Rožnova p. R. pěšky. Cykloturisté po výjezdu na Velký Javorník se pokochali krásnými výhledy z rozhledny a pokračovali Radegastovým okruhem přes Pindulu zpět do kempu SPORT. Ti, co se nezúčastnili připravených výletů, navštívili Valašské muzeum v přírodě, kde se konala Ondrášova valaška nebo se jen tak prošli parkem. Při návratu do kempu je čekaly prodejní stánky s masovými konzervami a zdobenými lžičkami fimo hmotou.

Přišla neděle a pro všechny účastníky setkání den nejsmutnější, balení a odjezd domů. Jelikož se však nikomu domů nechtělo, tak se někteří ještě zúčastnili exkurze ve firmě UNIPAR, ostatní se vyhřívali před karavany a střádali plány na další výjezdy. Třeba se potkáme na setkáních, které v tomto roce ještě pořádá náš klub.

Na konci srpna to je PRE DAHLIE RALLYE v maďarských termálních lázních v Kiskőrösi nebo na konci října tradiční Setkání karavanistů v maďarských termálních lázních. Na obě akce jsou nebo budou vydány propozice s možností přihlášení se na našich klubových webových stránkách www.campingclubroznov.cz.

Na konci tohoto článku bych chtěl poděkovat všem organizacím, firmám, spolkům, rodinám a jednotlivcům, kteří nějakým způsobem přispěli a přiložili ruku k dílu, aby se 45 posádkám v počtu 104 osob v Rožnově p. R. líbilo. Snad se nám to podařilo. Pokud máte nějaké náměty, co by se dalo příště udělat lépe, budeme rádi, když nám to napíšete do komentáře.

Jaké by to byly oslavy, kdybychom si neudělali také chvilku pro sebe, pro naše stávající a bývalé členy. Na nedělní odpoledne byl připraven v restauraci Stadion slavnostní oběd. Jsem rád, že kromě přítomných členů na setkání přijali pozvání a dorazili i členové bývalí, kterým to zdravotní stav umožnil. Všichni jsme si pochutnali na vepřo knedlo zelu a zavzpomínali na doby minulé.

Na úplný závěr spíše jen informace pro organizátory jiných karavanistických akcí. I když se situace lepší, stále jsou mezi námi tací, kteří se na akci přihlásí, a když se jí z různých důvodů nemohou zúčastnit, se neodhlásí. Jsou to většinou ti, kteří nejsou v žádném klubu a nikdy nic neorganizovali a nedovedou se vžít do role pořadatelů.  Stalo se to tentokrát i nám. Takže pozor na Luboše F. z České Lípy a na Marii L. ze Zábřehu.

Zbyněk Vaňura

Červen 2024

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Akce CC Rožnov p. R.