ČlánekKaravanistický sraz

17. 06. – 01. 07. 2023 – 23. Adria Camping Rally a F.I.C.C.World Camping Festival 2023

foto Adria Rally

foto F.I.C.C.

V letošním roce jsme se rozhodli strávit hlavní letní dovolenou tak, že spojíme účast na dvou karavanistických akcích, které se letos v červnu konaly v Chorvatsku.

Jako první probíhala 23. Adria Camping Rally, která se letos uskutečnila na ostrově Mali Lošinj v autokempu Čikat od 17. 6 – 24.6.2023.

Srazu se zúčastnilo celkem 56 posádek z Chorvatska, Česka, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Polska, Srbska a Lucemburska. Z České republiky byly 4 posádky a ze Slovenska 6 posádek.

Při příjezdu byla účastníkům pořadateli předána taška s drobnými upomínkami a tričko s logem akce.

Slavnostní zahájení proběhlo v areálu kempu v aquaparku. Při příchodu nás přivítala hudba, která nás provázela celým večerem a hrála jak k poslechu, tak k tanci.

Součástí zahájení byla i slavnostní večeře, jejímž zlatým hřebem byl velký čokoládový dort s logem akce. A to vše v režii našich hostitelů, což se tak často dnes už nevidí. Hrálo se a zpívalo do nočních hodin ke spokojenosti všech.

V rámci srazu byly pořádány dva výlety. Jeden autobusem do Velkého Lošinju a další lodí na ostrov Ilovik. My jsme si zvolili výlet lodí. Výletní loď to nebyla ledajaká, byla totiž pirátská. Na ostrově jsme si prohlédli místní kostelík a průvodce nás seznámil s historií osidlování ostrova a dnešním životem. Počasí nám přálo, a tak jsme se ještě vykoupali. Před odjezdem nás čekal oběd dle naší objednávky. My si zvolili, jak jinak v Chorvatsku, rybu a byla výborná. 😊 Na zpáteční cestě jsme pluli kolem pobřeží Malého Lošinju. Jméno ostrova sice obsahuje slovo malý, ale rozlohou je rozsáhlý.

Celý sraz se dle našeho názoru povedl a chceme poděkovat organizátorům za hladký průběh akce. Ostrov Mali Lošinj a kemp Čikat jsme v minulosti navštívili již několikrát. Tentokrát jsme měli obavu z vybudovaného aquaparku, ale při jeho návštěvě jsme byli příjemně překvapeni.

Po skončení Adria Rally jsme se přesunuli na další sraz, a to na F.I.C.C. World Camping Festival 2023, který se konal v Zaton Holiday Resortu u Zadaru k výročí 90. let F.I.C.C. od 23.6. – 1.7.2023.

Nejdříve jsme uvažovali, že do Zatonu pojedeme po souši, ale nakonec jsme zvolili cestu trajektem, který jezdí každé pondělí a pátek mezi ostrovem Mali Lošinj a Zadarem. Cesta trvala 6,5 hodiny, ale byl to příjemný relax. Žádné řízení, jen sledování okolních ostrovů a moře, západ slunce a noční obloha. Jediný problém bylo vyjetí s karavanem z trajektu v zadarském přístavu. Zaměstnanci přístavu nám museli vyložit rozdíl mezi trajektem a přístavištěm rohožemi a prkny, abychom byli schopni vyjet. Problém to nečinilo jenom nám, ale i větším obytným automobilům.

Z přístaviště do kempu nás čekalo jen asi 20 km. I když jsme přijeli v noci, byla nám přidělena parcela a my se mohli postavit na své místo. Jen jsme se zakempovali, spustil se vydatný déšť. Po dešti se bohužel ochladilo moře, takže jsme se chodili koupat i do přilehlého aquaparku.

V neděli 25.6. byl celý World Camping Festival zahájen průvodem po celém kempu až do amfiteátru. Za Českou republiku se nás zúčastnilo průvodu 36 osob. V amfiteátru byly proneseny úvodní projevy v angličtině, němčině a francouzštině. Za Slovensko přivítal všechny pan Jaroslav Mišura a pozval všechny na Dahlie Rally 2023, která se koná letos Mošovcích na Slovensku.

V následujících dnech pořádaly některé státy své dny, kde prezentovali svou zem jak formou občerstvení, tak různými propagačními materiály.

Český den připadl na 28.6. Některé posádky už měli občerstvení vymyšlené. Čepovali pivo, víno a vyráběli pravé hořické trubičky. My, co jsme byli na takovéto akci poprvé, jsme nevěděli, co to obnáší. Ale jako správní Češi jsme se pustili do improvizace. Některé posádky udělali palačinky, jiné jednohubky, nachystali jsme sýry a pro děti bonbony a limonádu. Od Finů jsme obkoukali na jednohubkách vlaječky. Ti je měli ale kupované. Do výroby českých vlaječek se pustili všechny děti z našich posádek za pomoci dospělých. Vlaječky jsme vymalovávali, stříhali a lepili s velkým nadšením celé dopoledne a výsledek stál za to. Před zahájením namalovaly děti na silnici křídami velkou českou vlajku. Přišel nás navštívit i prezident F.I.C.C. a moc se mu to líbilo. Návštěvníci si odnesli i hromadu propagačních materiálů naší republiky. Myslíme, že se nám společnými silami podařil uspořádat krásný český den a propagovat naši vlast.

A nakonec ještě malá statistika.

F.I.C.C. World camping festivalu se zúčastnilo 584 dospělých a 102 dětí z 23 států z celého světa.

Oby srazy jsme si užili a strávili jsme tak krásnou letní dovolenou.

Lenka a Franta Vídeňští

Akce CC Rožnov p. R.